пʼятниця, 21 жовтня 2022 р.

До 350-річчя від дня народження Пилипа Степановича Орлика (1672-1742) - українського державного, військового та політичного діяча

 Діяльність гетьмана, безперечно, становить одну з найважливіших сторінок державної та військової історії України. Пилип Орлик є автором першої Конституції України.

Конституція Пилипа Орлика — важлива пам’ятка політико-правової думки початку XVIII сторіччя. Документ унікальний для того часу, який регламентував основні питання державного будівництва України після здобуття нею незалежності, складався з преамбули та 16 статей. 

Конституція була створена Орликом на засадах традиційного козацького права, разом із тим зміст її статей свідчить, що ідея парламентаризму зародились у середовищі українських політиків уже на початку ХVІІІ століття. Конституція Орлика вперше не тільки в історії України, а й в історії людства законодавчо затверджувала існування демократичного суспільства.

З нагоди ювілею видатного українця у бібліотеці підготували книжково-ілюстративну виставку «До 350-річчя від дня народження Пилипа Степановича Орлика. Книжкова виставка представляє історичний портрет творця першої української Конституції — гетьмана Пилипа Орлика. У наукових працях, документах і матеріалах пізнаваймо велич думок і невмирущість справ видатного діяча. 



Немає коментарів:

Дописати коментар